Sporttop en NOC*NSF slaan handen ineen voor transitie sporters naar maatschappij
22 november 2017 

Sporttop en NOC*NSF slaan handen ineen voor transitie sporters naar maatschappij

Sporttop en NOC*NSF gaan samenwerken in de begeleiding van sporters die in een transitie zitten van sport naar werk. Sporttop speelt een grote rol in het begeleiden van jong talent naar de top en heeft nu dus het takenpakket uitgebreid. Het uitgangspunt van de samenwerking wordt dat topsporters een zachte maatschappelijke landing kunnen maken.

Tekst: Alex Devilee

Individuele loopbaanbegeleiding
De basis voor de samenwerking kwam afgelopen zomer tot stand. NOC*NSF kreeg van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de opdracht om een plan te maken voor sporters die in de transitie van sport naar een maatschappelijke carrière zitten. NOC*NSF benaderde daarvoor o.a. De Sportmaatschappij, FanBased en Sporttop. Uiteindelijk zullen al deze drie partijen op een eigen manier de sporters gaan ondersteunen. Sporttop focust zich daarbij op de individuele loopbaanbegeleiding van topsporters. Eva Koenders, op veel verschillende gebieden werkzaam bij Sporttop, verheugt zich op de samenwerking en licht het idee toe.

“Loopbaanbegeleiding betekent dat we de sporters gaan helpen met het vinden van antwoorden op de vragen wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik”, vertelt Eva. “Zo komen ze van zichzelf te weten in wat voor richting ze kunnen en willen werken en waarom dat bij ze past. ‘Waar word je echt blij van?’ is een belangrijke vraag. Je zou misschien denken dat ze volwassen genoeg zijn om dit allemaal zelf te bedenken, maar het zit anders. Sporters zijn tijdens hun topsportcarrière zo gefocust op het bereiken van de top, dat ze soms niet of nauwelijks denken aan wat erna komt. Maar de topsport is eindig en er zijn weinig sporters in Nederland die na het stoppen niet meer hoeven te werken.”

Goud op de werkvloer
Eva spreekt uit ervaring, want in haar vorige baan bij Randstad begeleidde ze veel sporters die met hun handen in het haar zaten over de overstap naar de maatschappij. Bij Sporttop zal ze deze taak dus weer op gaan pakken, samen met Birgit Lempers. Ook zij werkte bij Randstad en deed vergelijkbaar werk. Eva geeft een succesvoorbeeld van het project Goud op de werkvloer, waar ze bij Randstad deel van uitmaakte.Nienke Kingma, nu mentor bij Sporttop en werkzaam bij NOC*NSF, was zoekende na haar roeicarrière. Nienke heb ik begeleid en zij is bij zichzelf te rade gegaan: wat vind ik nou echt leuk? Loopbaan gesprekken hebben haar geholpen richting te geven. Ze kwam terecht in haar huidige baan bij NOC*NSF, en is daar gelukkig.”

Sporters wisten Goud op de werkvloer te vinden en andersom, maar hoe zit dat met Sporttop? “NOC*NSF is leidend hierin”, legt Eva uit. “Zij benaderen sporters die aan het eind van de topsportcarrière zitten. Als zij de behoefte hebben, kan er een intakegesprek worden gevoerd. Aan de hand daarvan wordt bepaald welke partij het beste bij de hulpvraag past. Dat kan Sporttop zijn.”

Begeleidingscirkel is nu rond
De samenwerking tussen Sporttop en NOC*NSF heeft niet alleen voor sporters die aan het einde van hun carrière zitten gevolgen, maar ook voor de talenten die nu aan Sporttop verbonden zijn. Eva: “Mentoren begeleiden de talenten bij alles wat er speelt buiten de sport, dus ook de maatschappelijke ontwikkeling zoals school en stages. Door de nieuwe samenwerking zal dit wellicht meer gebeuren.”

“En onze talenten met een status van NOC*NSF mogen ook al gebruik maken van de loopbaanbegeleiding”, vervolgt Eva. “Als de talenten van nu over een aantal jaar stoppen met topsport kunnen ze weer aankloppen bij Sporttop voor begeleiding in de transitie naar een maatschappelijke carrière. Talenten zijn sowieso al erg tevreden over Sporttop, deze samenwerking is een mooie toevoeging aan het totaalplaatje.”

De samenwerking maakt de cirkel van begeleiding rond voor Sporttop, zo weet Eva. “Sporttop richt zich niet op de sportprestaties, maar helpt talenten zich breed te ontwikkelen en duurzaam te presteren. Nu doen we dat tijdens de talentfase én tijdens de transitie naar de maatschappij. Daarom past deze samenwerking in het plaatje. Het uiteindelijke doel is om de sporter met een hulpvraag een zachte landing te laten maken in de maatschappij. Als ik later word opgebeld door een sporter die zegt dat hij blij is met zijn nieuwe baan en richting, dan ben ik tevreden. Daar doen we het voor.”

Lees meer over de transitie naar volgende carrière op de website van NOC*NSF.

Volgende keer: Sinds dit jaar begeleidt Sporttop ook cultuurtalenten. Yang-Yang Cai is de eerste die zich als cultuurtalent aan Sporttop bond. Yang-Yang speelt piano en studeert aan het conservatorium in Amsterdam. Binnenkort zal ze in een interview meer over zichzelf vertellen!

Lees hier het vorige artikel over Timothy Beck, bij Sporttop net begonnen als mentor.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen