Rebekka Kadijk

Beachvolleybal

Hoe ben je met je sport begonnen en hoe jong was je toen?

Ik ben op 11-jarige leeftijd begonnen met volleybal. In de zomermaanden lag het zaalvolleybal stil en ben ik begonnen met beachvolleybal. Ik was 14 toen ik mijn eerste officiële beachvolleybaltoernooi ging spelen. Vanaf mijn 16e ben ik professioneel gaan beachvolleyballen.

Wanneer ben je bij Sporttop gekomen?

Dit weet ik niet meer precies, maar volgens mij was dit in 2008 (net na mijn sportcarrière).

Waarom vind je het belangrijk jouw ervaring in het topsportleven met nieuwe generaties topsporters te delen?

Uit eigen ervaring kan ik beamen dat topsporters een bijzonder leven leiden waarbij ze unieke ervaringen opdoen en competenties verwerven. Af en toe is het daarin op jonge leeftijd ook heel moeilijk om de juiste keuzes te maken op het gebied van studie, sociaal (vrienden en familie) en het bedrijven van topsport.

Wat was jouw sportieve hoogtepunt?

Ik heb niet één sportief hoogtepunt. Ik heb meerdere hoogtepunten gehad. Deelname aan drie Olympische Spelen (Sydney 2000, Athene 2004 en Beijing 2008) is natuurlijk prachtig, maar het winnen van een World Series, het behalen van diverse zilveren medailles op een EK of een eerste keer Nederlands Kampioen worden behoren allemaal tot diverse hoogtepunten, waardoor ik mijn top sportcarrière zo lang mogelijk heb kunnen volhouden.


Hoe zou jij je leven als topsporter willen karakteriseren?

Een prachtig leven, maar soms ook heel eenzaam. Je moet erg egoïstisch zijn en er veel voor over hebben om aan de top te komen en te blijven. Veel trainingsuren, maar ook mentale begeleiding, voeding en medische begeleiding zijn cruciaal voor een topsporter.


Wat zou je anders gedaan hebben?

Ik was echt een trainingsbeest. Ik sloeg nooit een training over en bij een blessure trainde ik alleen nog maar harder. Af en toe juist even rust nemen had geen kwaad gekund voor mijn prestaties. Ook heb ik soms vergeten om te genieten. Je bent op dat moment zo druk bezig met presteren en vergeet eigenlijk hoe mooi het is om ergens op de wereld uit te mogen komen in jouw sport voor Nederland.

Hoe was jouw overstap van je topsportleven naar je maatschappelijke carrière?

Ik ben vrij snel na mijn topsportcarrière zwanger geworden en had ook vrij snel een baan. Ik kwam er wel als snel achter dat de baan die ik toen had niet bij mij paste. Het heeft echt wel een paar jaar geduurd voordat ik goed wist wat ik maatschappelijk na mijn sport wilde doen en om daar ook iets in te vinden. Inmiddels is dit helemaal gelukt. Achteraf had ik ook na mijn topsportcarrière hier meteen wat meer tijd voor moeten nemen.

Wat is jouw beste tip die je zou willen meegeven aan een talent?

Vraag jezelf steeds af wat je zou willen (zowel in sport, studie/werk als sociaal) en probeer elke keer opnieuw een antwoord voor jezelf te formuleren op die vraag. Je zult dan vanzelf een geweldige reis gaan mee maken!