Nienke Kingma

Roeien

Hoe ben je met je sport begonnen en hoe jong was je toen?

Toen ik 18 was ging in studeren in Amsterdam. Tijdens de introductieweek kwam ik in aanraking met roeien. Ik was gelijk verkocht!

Wanneer ben je bij Sporttop gekomen?

In 2014. Via mijn werk toen was ik bij een bijeenkomst waar Jochem vertelde over Sporttop. Het leek mij erg leuk om op deze manier jonge talenten te kunnen helpen.

Waarom vind je het belangrijk jouw ervaring in het topsportleven met nieuwe generaties topsporters te delen?

Het is zonde dat veel jonge talenten zelf het wiel moeten uitvinden. De ervaringen van oud-topsporters kunnen van grote waarde zijn. Door met elkaar in gesprek te gaan over uitdagingen kan ik met mijn ervaringen een talent helpen om keuzes te maken die voor hem of haar het beste werken.

Wat was jouw sportieve hoogtepunt?

Zilver op de OS van Peking in 2008 en brons op de OS van Londen in 2012, allebei in de vrouwenacht


Hoe zou jij je leven als topsporter willen karakteriseren?

Omdat ik eerst ging studeren en daarna pas roeien heeft mijn sportcarrière lange tijd gevoeld als een 'uit de hand gelopen hobby'. Pas toen ik in de selectie zat voor de Olympische ploeg werd mijn sportcarrière belangrijker dan mijn studie. Vanaf dat moment bestond mijn leven vooral uit trainen-eten-slapen, veel op trainingskampen, veel selecties.


Wat zou je anders gedaan hebben?

Ik heb een paar zware rugblessures gehad. Met de kennis van nu zou ik eerder in mijn carrière focus hebben gelegd op het sterk maken van mijn rug om blessures wat meer te vermijden.

Hoe was jouw overstap van je topsportleven naar je maatschappelijke carrière?

Ik ben mijn hele sportcarrière bezig geweest met studeren of werken naast mijn sport om mijzelf op maatschappelijk vlak te blijven ontwikkelen. Ik had ook al een baan toen ik stopte met roeien, dus de overgang was op het eerste gezicht makkelijk. Ondanks dit kostte het toch nog wat moeite om nieuwe doelen en uitdagingen te vinden, omdat het toch een andere levensstijl en focus was.

Wat is jouw beste tip die je zou willen meegeven aan een talent?

Vertrouw op je eigen kracht, blijf kritisch op wat beter kan en geniet!Wij maken gebruik van cookies!