Mentor Casper Bouman: “Ik bied graag de helpende hand aan”
24 januari 2019 

Mentor Casper Bouman: “Ik bied graag de helpende hand aan”

Als mentor van zwemmer Ben Schwietert hecht Casper Bouman (33) veel waarde aan het opbouwen van een echte persoonlijke band met zijn Sporttop-talent. De windsurfer spreekt daarom niet alleen met Ben af om te praten over iets waar Ben mee zit, maar op z’n tijd ook om leuke dingen te doen en lol met elkaar te hebben. Oprechte interesse en klaar staan voor anderen komt bij Casper vanuit het hart. “Het past heel goed bij mijn persoonlijkheid.”

Tekst: Alex Devilee

Kennisoverdracht
Sinds 2017 is Casper als mentor helemaal op zijn plek bij Sporttop. Naast het begeleiden van windsurfster Lilian de Geus wilde hij ondanks zijn volle agenda graag voor Sporttop aan de slag. “Ik hoefde er geen moment over na te denken”, zegt Casper vol overtuiging. “Ik werd gevraagd door Eva Koenders, zij heeft mij vroeger ook veel geholpen. Dus het voelt als iets terugdoen, maar ik steek graag de helpende hand uit. Toen ik begon met Lilian te begeleiden, merkte ik dat het me heel veel plezier gaf om mijn kennis over te dragen.”

“Misschien heb ik die begeleiding vroeger zelf gemist” vervolgt Casper. “De generatie voor mij stopte en droeg weinig (technische) kennis over. Ik kon er niks van zeggen, maar vond het wel jammer. Toen ik een paar jaar later op mijn twintigste wereldkampioen werd, had ik graag geweten hoe ik met alle aandacht om moest gaan. Er komen zoveel dingen op je af. En ik vond het lastig om de juiste keuzes te maken tussen school, vrienden, trainingen en wedstrijden, hoe pak je dat aan? Het was prettig geweest om daar iets van hulp bij te hebben.”

Catamaran
Uit eigen ervaring weet Casper dus dat jonge talenten weleens een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Hij probeert Ben daarom te helpen waar het kan, maar hun relatie gaat verder dan dat. “Het is van toegevoegde waarde om elkaar naast de gewone afspraken wat beter te leren kennen”, zo vindt Casper. “Niet alleen afspreken, maar ook persoonlijk contact en lol maken. Dan weet je wat je aan elkaar hebt en is de drempel voor Ben lager om het contact te zoeken. Je hoorde het Foppe de Haan ook zeggen in Hilversum. Oprechte interesse tonen in elkaar is belangrijk, er komt meer bij kijken dan alleen praten.”

17 mei vorig jaar diende zich de perfecte gelegenheid aan voor Casper om zijn band met Ben naar een hoger niveau te tillen. “Die dag werd ik door een goede zeilvriend uitgenodigd om mee te varen op een M32 catamaran. Een unieke kans en het leek mij erg leuk om dit samen met Ben te doen. We hebben allebei veel affiniteit met het water en het leek mij leuk om hem iets van het zeilen en mijn wereld te laten zien. Het was de eerste keer dat we zoiets deden maar het was een super gave ervaring. We hebben het er nog steeds over! Het vervolg is dat we komend jaar een keer gaan windsurfen.” (Bekijk hier de video van de zeiltocht)



Buitenland
Het contact tussen Casper en Ben is goed, maar elkaar zien in real life gebeurt niet zoveel. Dat komt omdat Ben, maar voornamelijk Casper, veel in het buitenland zit. “Het doel is om elkaar één keer in de twee maanden te zien”, legt Casper uit. “Maar door het vele reizen blijft dat lastig. Daarom houden we via de Whatsapp of Facetime goed contact. Dat is voorlopig goed genoeg, we kunnen het ook niet veranderen.”

20 januari gaat Casper weer naar het buitenland, twee maanden zal hij in Nieuw Zeeland verblijven om Lilian te coachen. Het zijn de eerste twee maanden van de zeven die hij per jaar voor het windsurfen in het buitenland zit. De ene keer gaat hij voor zichzelf, de andere keer voor het ondersteunen van Lilian.

Over zijn eigen carrière zegt Casper: “Na jaren de gehele World Cup Tour te hebben gevaren, richt ik mij nu op een paar wedstrijden in het jaar. Ik wil nog steeds de aansluiting hebben met de absolute wereldtop, maar vind het vooral belangrijk om op de hoogte te zijn van alle ins en outs en technische ontwikkelingen. Momenteel wordt foilen, een bepaalde discipline binnen het windsurfen waarbij we door middel van draagvleugels uit het water komen, steeds populairder wegens de verbeterde technologie. Daar probeer ik me dan mee bezig te houden.”

Gesprekstechnieken
De technische kennis die Casper opdoet, kan hij overdragen aan Lilian. “Doordat ik kennis blijf opdoen, kan ik me onderscheiden als windsurfcoach. De informatie kan ik namelijk weer doorgeven aan Lilian, door uit eigen ervaring te spreken kan ik het gevoel het makkelijkst overbrengen. En ik pas toe wat ik bij Sporttop leer. Tijdens meetings hoor ik van andere mentoren bijvoorbeeld hoe zij gesprekken leiden en welke vragen ze stellen. Ik heb daardoor mijn gesprekstechnieken sterk verbeterd en ben daarom een betere mentor en coach geworden.”

Caspers aanpak is door de meetings veranderd, hij probeert Lilian en Ben zelf tot inzichten te laten komen in plaats van ze direct het antwoord te geven. “Ik was geneigd om meteen te zeggen hoe ze het moeten aanpakken, terwijl het de bedoeling is dat ze zelf tot een antwoord komen. Ik ben er niet voor om alles in te vullen voor het talent, je moet ze zelf beslissingen laten maken. Ik kan handvatten bieden, maar Ben en Lilian moeten het uiteindelijk zelf doen.”

Lees hier het vorige interview, met Fleur Nagengast. De veldrijdster vertelt daarin over wat vertrouwen kan doen met haar ontwikkeling.

Over de schrijver
Reactie plaatsen